IMG_6836 COMUNICAT DE PREMSA NÚM. 1

Compromís per Aldaia presenta el llibre de Vicent Cucarella sobre el Finançament valencià

El cap de llista de Compromís Carles Andrés va fer de moderador en un acte amb àmplia participació.

CpA enceta la seua nova campanya per fer pedagogia ciutadana.

CpA. Aldaia, 30-març-2015.

El passat dijous 26 de març, Compromís per Aldaia (CpA) va organitzar la presentació del llibre de l’economista Vicent Cucarella Tormo “El Finançament valencià: de la submissió al canvi necessari”, il·lustrat pel conegut dibuixant Ortifus. L’acte, obert a la ciutadania, que va comptar amb públic d’allò més variat quant a la procedència ideològica, i pertanyent a distints àmbits socials de la localitat, va tindre lloc a l’Andana de l’Art, al carrer Sant Pasqual.

Amb aquesta activitat, CpA enceta la seua nova campanya de fer pedagogia ciutadana i política, aportant l’opinió d’experts en distintes disciplines, que puguen compartir els seus coneixements amb els assistents. La iniciativa va en la línia d’altres presentacions anteriors, centrades de la defensa de l’Horta i en la del patrimoni industrial, entre altres.

Carles Andrés Raga, cap de llista a les pròximes eleccions locals per Compromís per Aldaia, va fer de presentador de l’autor i de moderador de l’acte.

Vicent Cucarella va exposar les línies mestres del seu treball, ara publicat per l’editorial Bromera en la seua versió en valencià, i per Algar en castellà.

Després d’aclarir en què consisteixen les anomenades “balances fiscals” i quina és l’actual situació de la balança fiscal dels valencians, va entrar de ple en explicar el sistema de finançament autonòmic de règim comú i com aquest clarament discrimina el País Valencià, centrant-se sobretot en dades arreplegades des de 2002.

Com és possible que els valencians rebem la meitat de la mitjana estatal, o que el sistema faça que una comunitat autònoma “pobra”, com la nostra, contribuïsca a l’Estat com si fóra rica. I com que això va arrossegant-se any rere any, fa que el deute històric, segons els càlculs més conservadors, siga d’almenys 12.000 milions d’euros a favor dels valencians.

Encara que va fer un repàs als casos de balafiament, corrupció i mala gestió, va incidir en l’escassa dimensió del sector públic valencià (tant d’administracions locals, com autonòmiques i estatals) i les conseqüències negatives que això comporta, amb majors aportacions valencianes al conjunt estatal que el que rebem d’aquest.

Per acabar va plantejar als assistents com creu ell que hem d’afrontar la situació, especialment amb mesures immediates: dèficit zero i ritme asimètric de reducció del dèficit, eficàcia i eficiència del sector públic valencià.

També va proposar de revisar el sistema de finançament autonòmic per tal que no ens continue perjudicant greument, i que hi haja una major pressió social i política valenciana, transversal i com aspiració col·lectiva legítima, per capgirar aquesta situació, que ens afecta en tots els àmbits: empresarials, de serveis socials, etc.

Finalment, al recer de les seues paraules, s’hi va organitzar un amè debat centrat en qüestions quotidianes, tant d’àmbit autonòmic com municipal, al que Vicent Cucarella va respondre de manera ben didàctica.

L’acte va acabar amb la signatura de llibres per l’autor, i amb la invitació del col·lectiu de Compromís per Aldaia a continuar amb la tasca divulgativa, pedagògica i de conscienciació política, especialment ara, quan encarem unes eleccions municipals i autonòmiques decisives en què la Coalició Compromís aporta experiència, idees i un planter de candidats i candidates per a solucionar, junt a la ciutadania, les mancances que patim i on Compromís serà una força clau per solucionar-les.

 

Compromís per Aldaia

http://aldaia.compromis.net

aldaia@compromis.net

Facebook: Compromís Per Aldaia

Twitter: @compromisaldaia

IMG_6854