Aigua a preu d’or?

A Massanassa la gestió de l’aigua és totalment municipal des de fa anys. A tots els municipis que constitueixen el Consorci d’Aigües de l’Horta ( Xirivella, Beniparrell, Alfara del Patriarca, Aldaia i Picanya) el preu pel servei d’aigua potable que paga la població és significatvament superior al massanasser. I comparant dos rebuts de consum semblants, veiem que, als pobles al·ludits, l’import que es paga pot arribar a ser el doble o més. I ara volen prorrogar aquest atracament sota pretext d’urgència inajornable!

I Aigües de l’Horta (Hidraqua) és qui ens en presta el servei -un negoci gran i descontrolat, per cert, quant als costos de les reparacions i obres, i de les empreses que els efectuen sense cap mena de supervisió per part de l’assemblea del Consorci-. No sols això; també caldria afegir-hi la manca de planificació i de renovació de xarxes.

I, miren per on; no deixa de ser curiós que Torrent, propietària del 51 % d’aquesta empresa mixta (Hidraqua/Aigües de Barcelona -que forma part de la multinacional francesa “Suez“- en té el 49% restant), no participe del Consorci a qui la seua empresa presta el servei! Potser deu ser perquè saben que ix més car? Hi confien tan poc que no s’arrisquen a fer-la servir per a Torrent?

El ben cert és que Aigües de l’Horta va fent caixa, des de fa anys, sense realitzar ni programar millores significatives en la xarxa de subministrament -hi ha zones on els bombers asseguren que no se’n pot augmentar la pressió perquè el sistema no ho aguantaria.

I quan els representants socialistes en el Consell de Govern -d’Administració- del Consorci aproven quasi d’amagat a la seua assemblea -sense demanar el paréixer dels plenaris dels municipis participants- una pròrroga de deu anys, és quan boten totes les alarmes. Cal fer-ho així, a contrapèl i de correguda?

Prorrogar per deu anys, quan falta més d’un any perquè s’acabe el contracte ara en vigor, és molt sospitós es mire per on es mire. És i serà, si es perpreta el destarifo socalista, hipotecar els futurs governs municipals amb un servei molt car, ineficient (es parlava de pèrdues d’aigua fins a un 40% del cabal) i, a més, que ens tindrà captius deu anys més; fins al 2029!!

Municipalitzar el servei d’aigua és viable i més econòmic per al veïnat, no ho dubten. De fet, no coneixem cap localitat que haja municipalitzat el seu servei de subministrament d’aigua potable -Bellreguard també s’hi ha sumat fa poc- i que, per impossibilitat de gestió o per escàs interés públic, haja reculat (Barcelona ja ha municipalitzat la llum i l’aigua està en camí). Nosaltres, una vegada més, anem al revés del món de forma inexplicable.

Fa uns mesos es resolgué la licitació de l’agència de recaptació municipal i el poble s’estalvià quasi 500.000 euros amb el canvi d’empresa. Per cert, fou l’oposició i no precisament l’equip de govern socialista qui forçà l’eixida a concurs públic d’eixe servei. L’equip del PSOE apostava -com en la immensa majoria dels serveis externalitzats pels socialistes- la pròrroga dels contractes, amb algunes millores que, com en el cas que ens ocupa, quedaven molt lluny de l’estalvi real que ha representat a les arques municipals el canvi de gestor del servei.

Vullguen o no, a Aldaia paguem l’aigua a preu d’or. Que no ens conten romanços!